Επιτυχίες Φοιτητών Γραφικών Τεχνών

Επιτυχίες Φοιτητών Γραφικών Τεχνών

Τέσσερις Φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και καθηγήτρια τους συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Camille Claude III στα πλαίσια του Erasmus Intensive Study Visit και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για το καλλιτεχνικό έργο που δημιούργησαν και παρουσίασαν. Στο πρόγραμμα Camille Claude III που φέτος έλαβε χώρα στη Βενετία, πήραν μέρος φοιτητές και καθηγητές τους από 10 διαφορετικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Σχολή Τεχνών Bauhaus της Βαϊμάρης, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το Πανεπιστήμιο του Άντβερπ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πανεπιστήμια από την Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία και Λιθουανία. Το πρόγραμμα είχε φέτος στη θεματική του το φλέγον θέμα του ρατσισμού και πραγματοποιήθηκε στην Βενετία όπου πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο του ghetto.

 Το πρόγραμμα που είχε στόχο του την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου εμπνευσμένου από την Βενετία, το εβραϊκό ghetto ή τον ρατσισμό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην σύγχρονη παραγωγή που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο στην Μπιενάλε της Βενετίας, αφού οι φοιτητές επισκέφθηκαν επανειλημμένα τα περίπτερα των διαφόρων χωρών και τις εκθέσεις που παρουσιάζονται στα πλαίσια της Μπιενάλε.

Οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου καταπιάστηκαν με ένα διαδραστικό έργο στο οποίο προσκάλεσαν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από τα άλλα πανεπιστήμια, ή και απλούς περαστικούς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, να λάβουν μέρος. Κύριο στοιχείο στο πρότζεκτ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ήταν η μάσκα, που μεταφορικά και κυριολεκτικά μεταμόρφωνε του συμμετέχοντες οι οποίοι ξεδίπλωναν πολλαπλές και διαφορετικές προσωπικότητες μπροστά στο φακό. «Η μάσκα κρύβει το πρόσωπο μας, μήπως όμως αποκαλύπτει πιο πολλά για την προσωπικότητα μας; αναφέρεται στο τελικό video που παρουσίασαν οι φοιτητές.

Οι συμβολικές, κοινωνικές και εθνικιστικές προεκτάσεις της μάσκας αποτέλεσαν τον κύριο άξονα του έργου». Το video  που προβλήθηκε κατά την παρουσίαση των έργων όλων των ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, απέσπασε θετικότατα σχόλια και θα παρουσιασθεί σύντομα στην Κύπρο και τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες. Το πρότζεκτ των φοιτητών έγινε υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Δρ. Σοφίας Χατζήπαπα-Gee η οποία εξασφάλισε την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο εν λόγω Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.